16 februar 2011

Tegneserie -utstilling

Her en dag var vi på utstilling i lokalene kinokino i Sandnes. Serien de hadde stilt ut ble kaldt :”tegneseriens skråblikk på verdenskonflikter”. Ulike kunstnere, med forskjellig bakgrunn og egen tegnestil fikk vise fram sin kunst og perspektiv på konfliktene rundt forbi. Det var mye interessant og lærerlikt ved å se denne utstilling både samfunnsmessig, teknisk sett og inspirasjonsmessig.

Det var mange som inspirerte meg, fra de forskjellige måtene det går ann å jobbe på. Men det var spesielt en kunstner, Fumiyo Kouno. Hun kommer fra Japan, hvor manga og anime er en stor del av kulturen. Det er faktisk så viktig, at havparten av all tv produksjon er anime og ca 40 prosent av alle magasiner og bøker.
Disse to stilene har vokst frem etter krigen, og tok da spesielt opp temaet om konsekvensene fra bombingen av Hiroshima og Nagasaki. Dette skjedde under andre verdenskrig, og har preget det japanske folket i lang tid siden.

Fumiyo Kouno har fra rundt 1990 laget forskjellige barne- og ungdomsserier for ulike japanske magasiner. På Kinokino sin utstilling møter vi noen unge mennesker som reiser tilbake til Hiroshima. Her ligger folk strødd ut over gatene. En kan se bivirkningen av all stråling, med de skadde og spedalske menneskene. Disse bildene er hentet fra boken Kounos Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms. I hjemlandet har boken skapt store debatter rundt hennes tegninger og budskap. Men også godt mottatt som bestselger og filmatisert.

Det som fanget meg aller mest, var streken hennes. Teknikken er helt utrolig bra. Selv om jeg ikke er spesialist innen for japansk tegneserie stil eller teknikk, blir jeg helt imponert. På store bilder har elementene få store flater, det meste er skravert.  Detaljene kommer godt frem, til tross for at der er mye luft. Denne serien som ble vist frem er laget av pen. Det gjør at hun ikke kan spille på nyanser for å skape rom, men dette har hun også klart utrolig godt.   





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar