26 april 2011

PRAHA



Nå har vi reist på studietur til Praha med klassen. Etter å ha kommet hjem og fordøyd alle opplevelsene og erfaringene fra turen turen, skal jeg vise frem et bilde som satt seg godt i minne mitt. Gjennom turen var vi inne på forskjellige turistplasser samt galleri og museum. Favoritt stedene mine var Mucha galleriet, St Vitus Katedralen og Nasjonal Galleriet avdeling moderne kunst. Inne på det morderne museum var det helt fantastisk. Først gikk vi og så en liten del og så gikk vi lengre inn og det bare åpnet seg med kunst og rom. Det var fantastisk.

Frantisek Drtikol er en tsjekkisk fotograf som levde fra 1883 til 1961. Han er kjent for sine spesielle stil hvor motivene ofte var portrett elle naken bilder. Bildene hans viser overgangen fra de stilperiodene symbolisme til moderne. På de morderne bildene ser en geometriske linjer, kontrastfylte skygger, og viser paralleller til avantgarde kunst. Etter mange år med fotografering gikk Drtikol mer og mer over til maling. Det sies at han døde ensom og forlatt som 78 åring. Den gang var han ikke anerkjent slik som han er i dag.


Jeg ble helt fascinert av hans bilder. Måten han hadde fanget lyset og bevegelsen til modellen i øyeblikket. Dagens teknologi gjør at det er lettere for oss å finne de rette øyeblikkene, men disse bildene ble tatt tidlig på 1900 tallet. Da var det ikke digitalkamere med minnebrikke på 10 gb, men få sjanser for skape kunstverk. Her ser vi tre ulike bilder i samme serie. Alle har de geometriske bildene som Drtikol er kjent for. Det første bildet liker jeg best på grunn av hvordan kroppen former seg med linjene. Også hvordan bildet beveger seg fra mørke til lyset. Til tross for at det var utrolig mye vakkert og spennende på galleriet, var disse bildene helt klart blant favorittene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar