31 august 2010

forskjellige byplaner

Opp gjennom årene har det alltid vært personer med store meninger om hvordan en byen skal se u. Hvordan en by bør tilrettelegges for å ha best mulig funksjon og på samme tid ha de rette tilbudene og det estetiske utseendet. Det er mange forskjellige måter og løse dette på. Noen forskjellige måter er:

Le Corbusiers byplan  «Ville  Contemporaine pour trois million inhabitants»
En mann med store planer og tanker. Uheldigvis for ham, ble byplanene aldri realitet. Det ble for teknisk og utenfor virkelighetens rammer til folket i Paris 1922. Ark. Le Corbusier sin plan var å skape en stor park. Parken skulle ha mye lys, grønne områder, frisk luft og et effektivt livsmønster. Ved å skape dette skulle byen organiseres i et geometrisk mønster omkring et transportsentrum der et veisystem i flere nivåer dannet kjernen. I midten av kjernen skulle det være skyskraper som skulle innebære det aller viktigste som bank, apotek, sykehus og andre nødvendige service tilbud. Utenfor dette skulle boligene ligge og i utkanten industriområdet. På denne måten kunne kjernen bli grønnere og trafikken trekkes til utkanten. Le. Corbusier var en mann som levde for funksjonalisme. P




Townscape- bevegelsen


Nå skulle byplanene være helt motsatt fra det folket hadde sett før. Byen skulle være organisk og den skulle være konsentrert. Strukturen fra denne bevegelsen er hentet fra middelalderen hvor alt var tett både i levemåte og sosialt. Dette ble da til stor kontrast fra Le. Corbusier sin plan som var strukturert med bene linjer.


 Her er to bilder som jeg selv har tatt fra Croatia i gamlebyen i Dubrovnik. Rundt byen gikk det bymur som en kunne gå på helt rundt. Inne var alle bygningene tett sammenklemt.

- Pragmatisme - eks. WiMBY i Rotterdam
Dette vil si innen arkitektur,  når en jobber for å få det maksimale ut av det vanlige og dagligdagse. Arkitekter starter derfor ikke fra grunnen av, men starter med en struktur som de bygger om igjen. Det blir så lagt vekt på hva brukernes behov og ønsker er.

”Welcome into My Back Yard” er et prosjekt som går ut fra pragmatisme. Det ble samlet sammen folk fra alle kanter med forskjellige kunnskaper og erfaringer for å få et bedre og populært sted og bo. Beboere ble også inkludert i WiMBY prosjektet. Resultatet er blitt utrolig kjent med mye god omtale. Det ble skapet friske og livlige bygg.



« New Urbanism» - eks. Celebration i Florida 
Her blir det lagt vekt på tradisjoner, harmoni og regulerte estetiske idealer og ensartet miljø.

Det de har gjordt i Celebration er å hendte trekk fra de tradisjonelle husene fra 1700 og 1800 tallet. De har beholdt den gamle følelsen med stakittgjerder, kirken og rådhuset i sentrum med smale gater og en liten kunstig innsjø. Det utradisjonelle i denne byen er forskjellene fra hus til hus. Noen har en palassfølelse eller tempelfølelse.


Le Corbusiers ble bygget ut fra strenge linjer og vekt på en god funksjon. Townscape- bevegelsenn hadde en mer organisk byplan hvor det lå vekt på det nære. Pragmatisme bygget seg ut fra det gamle til å bli noe nytt, noe nyskapende og livligere enn det som var. « New Urbanism» er å holde på de gamle tradisjonene og skape en god harmoni.

Å ha en sterk og god struktur er viktig når en planlegger en by, men det hjeper ikke så veldig mye viss den ikke trekker til seg beboere. Jeg tror det er lurt å høre på folket, lytte til beboerne og skape noe som de ønsker. Det kan da være at de ønsker struktur og mønster, men for andre kan det bli for kaldt og ukoselig. Noen andre kan foretrekke nyskapende, mens andre tradisjonelt. Det går selvfølgelig ikke ann å tilfredsstille alle. Jeg tror derfor at det er lurt å se etter hvilken aldersgruppe byen blir bygget for og tilrettelegge ekstra for dem. Jo større en by er jo flere kan en ta hensyn til, men det er viktig med en grundstruktur å jobbe seg ut fra. Om strukturen er organisk eller mekanisk spiller for så vidt igen stor rolle. Det viktigste er å tenke i fremtiden og bygget samfunnet videre. Derfor liker jeg punktene hos de fire forskjellige byplanene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar